top of page

"Hidratálj, hogy dominálj!" - 1. rész

A táplálkozási trendek frusztrálóan gyorsan változnak a mai világban, de egy dolog állandó. A megfelelő (inkább több mint kevesebb) folyadékfogyasztás az emberi szervezet zavartalan működésének alapfeltétele. Egy átlagembernek talán minimális odafigyelés is elég, hogy kielégítse szervezete napi folyadékszükségletét, viszont egy sportolónak már több figyelmet kell fordítania a folyadékpótlásra. Tények és tippek következnek.


Habár a víz nem tartalmaz kalóriát, vitaminokat vagy ásványi anyagokat, minden testi funkcióhoz elengedhetetlen a jelenléte. A testsúly 55-65 %-át víz teszi ki. Egy meleg nyári napon (bárcsak már ott tartanánk!) való sportoláskor szervezeted akár két liter vizet is veszíthet óránként. Ha nem pótolod ezt a folyadékmennyiséget, a teljesítményed rögtön romlani fog!


A Texasi Egyetem kutatásai alapján a sportolás közbeni dehidratáció során fellépő kezdeti tünetek a következők: a pulzusszám emelkedés akár 8 ütés/perccel, növekvő testhőmérséklet és kevésbé hatékony szívműködés. Negatívan befolyásolja továbbá az izmok anyagcseréjét és gyorsítja a glikogénraktárak kiürülését, csökkenti az izzadás mértékét (hűtés hiánya!), lassítja a bevitt folyadék felszívódását. A legrosszabb, hogy mire úgy érzed, hogy szomjas vagy, a fent említett negatív folyamatok már mind elkezdődtek…

Ha az alábbi kérdések közül bármelyikre is igennel válaszolsz, fordíts nagyobb figyelmet a hidratálásra:

  1. Napi háromnál kevesebbszer látogatod a mellékhelyiséget?

  2. A vizeleted sötét színű, kellemetlen szagú?

  3. Fáj a fejed egy hosszabb edzés után?

  4. Több órás kerékpározás során kevesebb, mint egy palack vizet iszol óránként?

A folytatásban tippeket adunk egy hidratációs rutin kialakításához.


Te a versennyel foglalkozz, a frissítést bízd az Enduraid-re!


Forrás: Bicycling.com

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page