top of page

Kérdezz! Felelek. 2. rész (vágatlanul)

Kérdés

4 féltáv (4:58) után szeretném teljesíteni az idei Nagyatádi versenyt. Nagyon sokat olvasom a frissítési írásaidat és szeretném megkérdezni, hogy: - Kerékpáron az óránkénti CH bevitel 60-70g/h ideális lehet Nagyatádon a nagy melegben, vagy többet kellene tervezni? - Futáson már csak isotoniás italt szeretnék fogyasztani. Ebben az esetben mennyi az elegendő CH mennyiség óránként? 20-30-40g? Nagyon szépen köszönöm a segítséged! További sérülésmentes felkészülést és sikereket kívánok!

Válasz

Köszönöm a megkeresést! Nagyatádon nem a CH-bevitel lesz a kihívás, hanem - a Konai Ironman VB-hez hasonlóan - a hidratáció fenntartása, azaz a víz-, és elektrolit utánpótlás, illetve ezek izzadás általi veszteségének minimalizálása, azaz a hűtés! Azt szoktam mondani, hogy nincs a világon olyan triatlonista, akinek óránként 60 g szénhidrátnál többre lenne szüksége. Ez kerékpáron bőven elegendő lesz, de legalább óránként 1 l víz és 1000 mg nátrium bevitele mellett!

Futáson, a csökkenő intenzitás miatt, már bőven elég a 30-40 g szénhidrát is, de a hidratációt ekkor is fenn kel tartani! Víz + só és hűtés minden egyéb módon! Nézd meg a tavalyi Ironman VB összefoglalóit a YouTube-on: Patrick Lange nem kis részben annak is köszönhette a győzelmét, hogy igen hatékonyan hűtötte magát a futás során.


A frissítést is tervezni kell

Ajánlom figyelmedbe az Enduraid alkalmazást (letölthető az Apple Store-ból és a Play áruházból). Ebbe az összes tudásomat beépítettük, de már több is nálam, mert messzemenően figyelembe veszi a várható időjárási körülményeket, és már több mint 500 frissítőtermékből választva állíthatod össze a személyre szabott frissítési tervedet.

Az Extrememan előtt idén is lesz "az Ironman kis tudomány" kerekasztal-beszélgetés. Szívesen látunk ott is. Nagyon hasznos lesz, mert a frissítés mindig az egyik legfontosabb téma.

Minden jót! Neked is sikerese felkészülést! Legkésőbb ott találkozunk! Üdv!Gábor

206 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page