Még mindig a fehérjékről (Kérdezz felelek!)

Kérdés

Azt szeretném megkérdezni , hogy igen sok amatőr sportoló (is) esküszik az edzés utáni gyorsan felszívódó (Zero kalóriás) fehérjepor használatára ( hisz ezen állítás szerint az izmok ilyenkor szivacsként szippantják be a fehérjét ami az izom regenerálódás/épüléshez szükséges ). Mi az álláspontod ez ügyben ? Illetve , ha igaz , akkor a fehérje gondolom nem befolyásolja az utánégetés folyamatát (amit ha jól értelmeztem egy óra szénhidrátmentesség ) . Előre köszönöm a válaszod ! És HAJRÁ ! "MEGALIKE" a tartalomért !! :)





Válasz

Köszönjük a kérdést és a „hajrát” is! Igyekszünk magas színvonalú, az amatőr sportolók számára releváns, érthető és jól hasznosítható tartalmakkal szolgálni. Ráadásul csak olyan tanácsokat fogunk adni, amelyek az igazságtartalmáról százszázalékosan meg vagyunk győződve, olyannyira, hogy azokat magunkon is kipróbáltuk. A fentiek figyelembe vételével az álláspontom a konkrét kérdésed ügyében az, hogy a prioritási sorrendben a HIDRATÁCIÓ fenntartása, tehát a víz és az izzadsággal elveszített elektrolitok (sók) pótlása a legfontosabb, utána következik a GYULLADÁSCSÖKKENTÉS és csak utána kell pótolni a fehérjét – bár a fehérjék másik neve a protein, a görög „protos” szóból ered, ami legfontosabbat jelent. Igazából sem a gyulladáscsökkentést, sem a fehérjepótlást nem kell rögtön edzés után fejvesztve végeznünk. VISZONT a HIDRATÁCIÓ esetén indokolt a fejvesztett akció! Igazad van abban, hogy az edzés izomsérüléseket okoz, amelyet meg kell gyógyítani, regenerálni kell az izmainkat, de az edzés következtében fellépő GYULLADÁST is kezelni kell, és ezt a kezelést már az edzés közben megkezdi a szervezetünk a maga által termelt gyulladáscsökkentők, az eikozanoidokkal. Megéri segíteni szervezetünket ezek előállításában, ehhez – sportolóként – napi 1000 mg EPA-t és DHA-t (azaz eikozapentaénsavat és dokozahexaénsavat) kell fogyasztanunk, amelyek Omega-3 zsírsavak és elsősorban a tengerihalakban találhatóak, vagy olyan táplálékkiegészítővel kell bevinnünk, ami biztosan tartalmazza a megfelelő minőségű és mennyiségű halolajat. Én általában minden másnap, reggel, vagy este szoktam bevenni egy szem Omacort. A fehérjepótlás valóban ott van a prioritáslistán, azonban csak harmadik helyen! Tényleg a fehérjék végeznek, szabályoznak, irányítanak, katalizálnak miden folyamatot a szervezetünkben. Működésük során lebomlanak és újra épülnek, azonban az újra hasznosulás nem százszázalékos, folyamatosan veszítjük őket, ezért pótolni is kell őket, még hozzá naponta! Egy állóképességi sportot űző atlétának csúcsterhelés időszakában is csak max. 1,2-1,5 g / testsúly kg jó minőségű fehérjére van szüksége naponta. Az élelmiszerek fehérjetartalmát megtalálod a neten. A Kalóriabázis mellett OÉTI honlapját ajánlom tanulmányozásra! Rendkívül jó információforrás: http://www.oeti.hu Tudományos, reklám-, és agymosás mentes, közérthető, hiteles! Az 1,2-1,5 g / testsúly kg a NAPI fehérjeszükségleted. Ha kihagyod, nem tudod másnap pótolni, ez tényleg napi szükséglet! Az izmaid, a hormonok, az enzimek, az immunrendszer, a hemoglobin mind fehérjékből (aminosavakból) épülnek fel! Ezek az életműködés során folyamatosan lebomlanak és újra képződnek. Nem minden lebomló fehérje tud újra hasznosulni, ezért kell naponta bevinni a szükségletet változatos forrásból a napi étkezések között egyenletesen elosztva! A fehérjebevitelnek tehát változatosnak, kiegyensúlyozottnak és mérsékletesnek kell lennie! Közép-európai, magyar emberek vagyunk, közép-európai, magyar táplálkozási hagyományokkal, ezt az EVOLÚCIÓS FAKTORT is figyelembe kell venni a táplálkozásunkkor! NEM a – finoman fogalmazva is – gyanús eredetű összetevőkből, ellenőrizhetetlen forrásból származó porok, turmixok és egyéb varászszeletek a számunkra, szervezetünk számára ismerős fehérjeforrások. Ezek a szervezetünk számára idegen tápanyagok komoly kockázatot jelenthetnek! Jó esetben semmit nem használnak, hizlalnak, és csak terhelik az emésztő-, és kiválasztó rendszert, tehát fárasztanak, rosszabb esetben veseproblémát, illetve nagyon komoly allergiát okozhatnak. VISZONT szinte minden nap kell fogyasztani jó minőségű, könnyen emészthető fehérjeforrásként szárnyas húst, vagy halat. Vörös húsból készült étel elég heti egy, maximum két alkalommal. A köret is legyen változatos: rizs, burgonya, tészta és mindenféle újdonság, aminek még a nevét sem tudtam megjegyezni: A hal többször megjelenhetne egy-egy hét során. Ha főzeléket fogyasztasz, azt MINDIG feltéttel tedd, mert akkor egészülnek ki a növényi élelmianyagok aminosavai az állati fehérjék aminosavaival, így "komplettálják" egymást és jobban hasznosulnak. A fehérjék, illetve az aminosavak hasznosulása – az elfogyasztott fehérjék az emésztés során aminosavakra bomlanak és úgy szívódnak fel – elsősorban a hormonális környezettől függ, nem pedig a bevitt többletmennyiségtől. A hormonális környezetet doppingnak nem minősülő eszközökkel, illetve szerekkel csak igen korlátozottan tudjuk befolyásolni. Mivel a feleslegesen bevitt fehérjékből származó aminosavak tárolására korlátozott, a nem hasznosuló aminosavakat a szervezetünk kezeli, a bennük lévő nitrogént igyekszik eltávolítani, mert a fehérjeként bevitt tápanyagokat is csak zsírként tudja tárolni Ez az eltávolítási folyamat igen komoly igénybevételt is jelenthet a kiválasztó rendszer számára. Az említett nefrológus (vesegyógyász) úgy fogalmazott nemrég a rádióban, hogy a napjainkban megfigyelhető túlzott fehérjefogyasztás olyan a vesék számára, mintha folyamatosan homokot szórnánk egyébként jól működő fogaskerekek közé.


Remélem sikerült megválaszolnom a kérdésed. További sok sikert kívánunk!


#fehérjefogyasztás #frissítéstervezés #sportfrissítés #regeneráció