top of page

A jégszakáll hatalma

A téli hidegben való futás orvosok és édesanyák által nem kifejezetten ajánlott tevékenység. Amennyiben te olyan tudatos ember vagy aki élvezi a futószalag meleg kiszámíthatóságát, tedd félre ezt a cikket. 

Ha viszont egy olyan futóélménnyel szeretnél gazdagodni, ami egyenlő a keménységgel, kitartással, és felemel azon halandók fölé, akik az otthonukban ülnek a kanapén... akkor mindent bele, olvass tovább!

Az évnek e szakaszában a szabadban futni többet kíván az embertől, mint puszta motivációt. Igaz egész évben kitartást igényel a kitűzött tervhez tartani magunkat, de ilyenkor különösen nagy odafigyelést kíván, hogy ne lógjuk el az edzést, vagy ne válasszunk egy könnyebb utat. Azokról akikkel ilyenkor találkozunk az utcán három dolgot biztosan elmondhatunk: 

1. komolyan veszik amit csinálnak, 

2. kemények, 

3. sztoikus nyugalommal tudnak szenvedni.Mark Remy nemrégiben írt egy szösszenetet a Runner’s World magazinba amivel igencsak tudtunk azonosulni az elmúlt napokban, ezért lefordítottuk nektek is. íme:

„A jégszakáll hatalma”  avagy a téli futások esszenciája:

1. mérföld: Nem tudok teljes lélegzeteket venni anélkül, hogy ne köhögnék a hideg levegőtől. 2. mérföld: Ezek a kesztyűk miért nem melegítik a kezemet? A 2-es és 3-mas lábujjaimat egyelőre nem érzem. 3. mérföld: Kezek már melegek, a sapka alatt elkezdtem izzadni, a lábujjak még mindig nem kommunikálnak. 4. mérföld: Érzem a lábujjaimat, a kezeim már izzadnak. Legszívesebben elátkoznék minden járművet, ami füsttel és hideg levegővel áraszt el. 5. mérföld: Egy kellemes óceáni fuvallat hidegebbé teszi a levegőt, napszemüvegemre kezd ráfagyni az izzadság. Azon kezdek gondolkodni, hogy talán hat mérföld épp elég lett volna mára. 6. mérföld: Elhagyok egy kutyasétáltató figurát. A kutya és gazdája is utánam fordul, és valószínűleg ugyanazt gondolják:”Mi a fenét csinál ez az ember?” Udvariasan intek nekik és próbálok mondani is valamit, de az artikulációm nem működik. 7. mérföld: Az izzadság most már könyörtelenül csöpög végig az ajkamon és a nyakamon. Gyorsítok csak, hogy mielőbb visszaérjek. Elhaladok egy sí maszkos kerékpáros mellett. Két dolog fordul meg a fejemben: 

    a. Komolyan gondolja a dolgot. 

    b. Sí maszk? Ugyan már…!

8. mérföld: A kesztyűimet fél mérfölddel a cél előtt leveszem, jó érzés, hogy már közel vagyok a végéhez, rákanyarodok a kocsibejáróra érzem a nap sugarait az arcomon és arra gondolok, hogy milyen szép nap ez a mai.
Üdvözlet nektek, akik kint vagytok és gyűjtitek a mérföldeket vagy kilométereket, bárhol is vagytok a világban! 

Az év ezen szakaszában a napok hidegnek és szürkének tűnhetnek, de közben mégis meg van a maguk szépsége. És ne feljtéstek, pár nap és elkerülhetetlenül itt a tavasz!

(Napi tipp! Edzés után a folyadék és elektrolit pótlásról ne feledkezzetek meg!)

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page