top of page

A sportitalok

A sportitalok olyan készítmények, amelyek kifejezetten sportolás közbeni és utáni rehidratációra szolgálnak. Általában nagy mennyiségű szénhidrátot (a leghatékonyabb energiaforrás) tartalmaznak. A szénhidrátok mellett ezek az italok általában tartalmaznak édesítőt és tartósítószereket is.

A sportitalok olyan elektrolitokat (ásványi anyagok, mint klorid, kalcium, magnézium, nátrium és kálium) is tartalmaznak, amelyek sportolás alatt az izzadsággal távoznak a szervezetből.

Az elektrolit pótlás megfelelő rehidratálást jelent, amely fontos tényező a kimerültség késleltetésében. A rehidratálás különösen fontos cukorbetegek esetében, akiknél a dehidratált állapot a vér magas cukortartalma miatt hamarabb bekövetkezik.


A sportitalok típusai

Három fő típust különböztet meg a tudomány aszerint, hogy mennyi folyadékot, elektrolitot és szénhidrátot tartalmaznak ezek az italok.


Izotóniás italok

Az izotóniás italok hasonló koncentrációban tartalmaznak sót és cukrot, mint ahogy az az emberi szervezetben megtalálható. Gyorsan pótolja az izzadság által elvesztett folyadékot egy jókora adag szénhidrát kíséretében.


Hypertóniás italok A hypertóniás italok magasabb koncentrációban tartalmaznak sót és cukrot, mint ahogy az az emberi szervezetben megtalálható. Edzés utáni fogyasztásra ajánlott ital, amely kiegészíti a napi szénhidrát bevitelt és feltölti az izmok glikogénraktárait. Ultra távok során is alkalmazható a magas energiaszükséglet kielégítése miatt, de mindenképpen az izotóniás italokkal együtt kiegészítve, hogy a folyadékpótlás is megfelelő legyen.


Hypotóniás italok A hypotóniás italok kisebb koncentrációban tartalmaznak sót és cukrot, mint az emberi szervezet. Célja a gyors, izzadság által veszített, folyadék pótlása. Azoknak a sportolóknak ajánlott, akiknek szénhidrát „fröccs” nélküli folyadékpótlásra van szükségük. Pl.: tornászokTe a versennyel foglalkozz, a frissítést bízd az Enduraid-re! 


49 views0 comments

Recent Posts

See All

Hozzászólások


bottom of page