top of page

Az italok felszívódása

Az ábra azt mutatja, hogy a különböző sűrűségű cukoroldatok milyen gyorsan hagyják el a gyomrot és jutnak el a felszívódás helyére a vékonybél első szakaszába.

A vízszintes tengely az ital elfogyasztás óta eltelt idő, a függőleges tengely a gyomorban lévő oldat mennyisége a teljes elfogyasztott mennyiség százalékában.


A kísérlet bebizonyította, hogy a legelőnytelenebb frissítő a tömény, azaz a 20%-os glukóz oldat, amelynek 60%-a még 60 perccel az elfogyasztás után is a gyomorban van és nem jutott el a tápcsatorna azon szakaszába, ahol a felszívódás megindulhatna! A szervezet azzal próbál meg segíteni, hogy vizet áramoltat a gyomorba a megfelelő hígítás elérése érdekében, ez pedig kellemetlen kotyogó érzést okozhat. Ilyen magas sűrűségű oldatot nem is olyan nehéz „előállítani”, ha a gél, vagy szilárd frissítő mellé nem fogyasztunk elég vizet.  A10%-os oldat még szintén nem optimális, de sokan ezt érzik „elég édesnek”. Ilyen „frissítő” a legtöbb gyümölcslé és a kóla. Frissítés szempontjából leghatékonyabb az 5%-os oldat, amely lehet megfelelő arányban bekevert isotoniás ital, vagy a gélhez és energiaszelethez fogyasztott víz kombinációja, azaz 1dl gyomorba mixelt oldat 5 gramm cukrot (szénhidrátot) tartalmazzon.


Mindig ennek megfelelően keverd ki a frissítőnek és nem üdítőnek (!) szánt italod, illetve állítsd be a gél vagy szelet és víz arányát vagy egyszerűen csak kérj frissítési tervet az Enduraid-től!


Te a versennyel foglalkozz, a frissítést bízd az Enduraid-re!

219 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page