top of page

"Hidratálj, hogy dominálj" - 2.rész

Múlt heti cikkünk folytatásaként tippek és érdekességek következnek a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztással kapcsolatban.


Tipp 1: Időzíts! Például egy melegben történő hosszabb kerékpáros edzés során állíts be 15 percenkénti időzítést 1-2.5 dl folyadék elfogyasztására és idd is meg, akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak.

Tipp 2: A napi folyadékbeviteled 60%-a az elfogyasztott ételekből származik, ezért javasolt lédús gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a nap folyamán egyenlően elosztva. Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a súlyukhoz viszonyítottan a 80-90%-a víz. 5-7 a napi ajánlott zöldség és gyümölcs adag.

Tipp 3: Rágcsálni valónak egyél valamit, ami enyhén sós, a nátrium több víz felszívására és kevesebb kiválasztására serkenti a szervezeted.

Tipp 4: A legnépszerűbb sport italok nátriumot, káliumot és egyéb más elektrolitokat tartalmaznak az energiát adó szénhidrát mellett. Ezek az italok olyan sporttevékenységek során ajánlottak, amelyek egy óránál tovább tartanak. Olyan italt vigyél magaddal az edzésre, amelynek szereted az ízét így motiváltabb leszel az ivást illetően.


Végül egy érdekesség az újratöltésről. Több órás testmozgás után a folyadékpótlás szükségessége egyértelmű. Nem mindegy viszont, hogy milyen formában pótolod az elvesztett folyadékot. A következő kísérlet a Texasi egyetem laboratóriumához kötődik. Dehidratált atlétákat kértek, hogy igyanak 2 liter folyadékot 2 órával a testmozgás befejezése után. Később azt vizsgálták, hogy a különböző folyadékok, amiket megittak milyen hatékonysággal csökkentették majd szüntettek meg a dehidratált állapotot.  Az eredmény a következő: a diétás kóla 54%-os hatékonysággal működött, a víz 64% a sportitalok pedig 69%-os hatékonysággal működtek.


Hidratálj, hogy dominálj!


Te a versennyel foglalkozz, a frissítést bízd az Enduraid-re!


Forrás: bicycling.com

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page