top of page

Kakaós figura? Nem, köszönöm!

Az ünnepek alatt különösen nagy mennyiségben találkozhatunk az egészségünkre nézve egyik legnagyobb veszélyt jelentő élelmiszer ipari alapanyagot, transzzsírsavakat tartalmazó termékekkel.

A transzzsírsavak, vagy csak egyszerűen transzzsírok a növényi olajok élelmiszeripari feldolgozásakor keletkeznek: a folyékony halmazállapotú növényi (repce, pálma, napraforgó…) olajat hidrogénnel kezelik, hogy az szilárd halmazállapotúvá váljon, és így zsírszerű élelmi-alapanyagként lehessen felhasználni. A hidrogénezési eljárás során a növényi olajok elveszítik kiváló tulajdonságaikat, a belőlük keletkező növényi zsírok nagy mennyiségben tartalmaznak transzzsírokat!

Ne feledd, növényi zsírok a természetben csaknem olyan gyakorisággal fordulnak elő, mint a fehér holló! A növényi zsír az élelmiszeripar mesterséges terméke!


Vizsgáld meg a vásárolni kívánt, szemcsiklandozó csomagolású, és jellemzően igen kedvező áron kínált élelmiszerek, csoki-mikulások, szaloncukrok, táblás csokik, nápolyik,levesporok stb.  csomagolásán feltüntetett összetevőket és kerüld a növényi zsírokat (bármilyen hidrogénezett növényi olajat) , mert azok súlyosan és hosszú távon veszélyeztetik az egészséget. Ellenőrizd a szaloncukor, a csokoládénak tűnő termék, a csomagolt sütemény, keksz, gyorsfagyasztott félkész és készétel összetételét! Inkább vásárolj kevesebbet a jó minőségből, mint sokat az olcsó, de egészségkárosító alapanyagokat tartalmazó termékből! Ha tudni szeretnéd, hogy miként károsíthatja egészségedet a transzzsír, olvass tovább…



"Csokoládé-e a csoki Mikulás?"

Ha mai emberek egészségét leginkább veszélyeztető élelmi-anyagoknak lenne képzeletbeli dobogója, a transzzsírok még a legfelső fokért is versenyben lennének!

Én egyetlen élelmi-anyagot, ételt, vagy élelmiszert sem démonizálok, hiszen mindaz, amit az emberiség története során ételként felhasznált nem lehet egészségtelen. Tehát, a romlott és/vagy mérgező ételeken kívül nincs olyan, ami abszolút értelemben egészségtelen lenne, csak az életmóddal nem harmonizáló egészségtelen mérték létezik! Vannak azonban mégis olyan alapanyagok és belőlük készült élelmiszerek, amelyekből az egészséges mérték a mai ember számára éppen 0,0 milligramm!

A transzzsírokat tartalmazó ételek, pedig pontosan ilyenek! A transzzsírsavak a zsírok az első hallásra egészségesnek tűnő családjába, az úgy nevezett telítetlen zsírsavak közé tartoznak, de a természetben – a fehér hollóhoz hasonlóan – alig találkozunk velünk! Hogy és miért kerül mégis az ételeinkbe? Egyszerűen túl nagy a kísértés élelmiszeripar számára, hogy ezt az olcsón előállítható, könnyen kezelhető, és nagy mennyiségben hosszú időn át tárolható mesterséges zsírt használja fel a fagyasztott készételek, a kekszek, csomagolt péksütemények, édességek, csokoládék alapanyagaként.

Az utóbbi években kezdődött a transzzsírok káros hatásainak átfogó tudományos vizsgálata, de vannak országok, akik már a kutatások elején nyert megállapítások után úgy döntöttek, hogy jelentős mértékben korlátozzák a transzzsírok élelmiszeripari felhasználását. Ezek az országok Dánia, Svájc, Kanada, de már az USA egyes államai is csatlakoztak regulázókhoz, néhány éve szerencsére Magyarország is beállt a sorba. Számomra az is gyanús, ha egy édesség összetevői között például egyszerűen csak pálmaolaj szerepel! Vajon folyékony pálmaolajat használt a gyártó, vagy hidrogénnel kezeltet? A kettő között pont az egészség a különbség!

A zsírok szervezetünkben nemcsak energiát szolgáltatnak, de a telítetlen zsírsavak igen fontos élettani funkciókat is betöltenek. Sejtmembrán-alkotók, hormonok alapanyagai, részt vesznek a véralvadás és vérnyomás-szabályozásban, valamint a gyomornedv-elválasztásban. Ha a transzzsírok – a telített zsírsavakhoz hasonlóan – csak haszontalanok lennének, már akkor is súlyos lenne a bűnlajstromuk: az LDL-koleszterin szintjét és ezzel együtt a magas vérnyomás, a szívinfarktus, illetve az agyvérzés kockázatát növelnék! A helyzet azonban még ennél is komolyabb! A legújabb kutatások arra is rávilágítanak, hogy szervezetünk a transzzsírokat félreértelmezheti és a természetben előforduló és élettani funkcionális célokra kiválóan felhasználható cisz-zsírsavként kezeli! Elsősorban akkor, ha tényleg hiányoznak ezek a fontos, sőt esszenciális cisz-zsírsavak az étrendünkből! A probléma súlyosságát leginkább egy hasonlattal érzékeltethetjük: a transzzsírok funkcionális felhasználása olyan, mint ha egy jól működő autó esedékessé vált kerék cseréjekor, – jobb híján – az eredetihez ránézésre rendkívül hasonló, fából készült szekérkerék kerülne beépítésre. Az autó egy ideig persze eldöcög a szekérkerékkel is, de ha túl sok szekéralkatrész kerül egy idő után beépítésre, akkor szegény pára inkább előbb, mint utóbb be fogja dobni a törölközőt!

Figyelem! Kakaós figura, kakaós massza figura kifejezések mind gyanakvásra adnak okot.

A hosszú és egészséges élethez, a magas szintű fizikai és szellemi teljesítményhez elengedhetetlenek a jó minőségű telítetlen (Omega-9), vagy többszörösen telítetlen (Omega-3 és Omega-6) cisz-zsírsavak! Ha rendszeresen szerepel az étrendünkben, halétel, olivaolaj (nem hőkezelt!), földimogyoró (nem sózott), sáfrányolaj, vagy egyéb olyan olaj, amelyet növényi magból hidegsajtolással állítanak elő, akkor az ezekben az élelmiszerekben lévő jótékony zsírokat fogja szervezetünk funkcionális célokra felhasználni. Így ezek a jóbarátok megvédenek minket a nagyüzemi élelmiszeripar szerteágazó, „áldásos” tevékenységének köszönhetően elkerülhetetlenül szervezetünkbe jutott transzzsíroktól is.

392 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page