top of page

Kérdezz! Felelek! 80g szénhidrát/óra?

GY: Szia Gábor! Sokat keresgélek mostanában a táplálék-kiegészítők között és van 3 gyártó, akik úgy hirdetik a termékeiket, hogy 80g Ch van egy órás adagban. Mi a véleményed ezekről? Fel tud dolgozni ennyi Ch-t a szervezet intenzív terhelés alatt?


G: Hát nem kis kihívás bejuttatni a szervezetünkbe ezt a mennyiséget, az biztos! Ha márt bent van, akkor sem biztos, hogy kell ilyen mennyiségű szénhidrát! Az edzetteteknek azért nem, mert ők (pl. te) magas intenzitás mellett is zsírt égetnek, amihez elég max 60g szénhidrát óránként, az edzettelenebbeknek pedig azért felesleges, mert ők nem tudják magas intenzitással hajtanai magukat... A bejutás, azaz a felszívódás elsősorban az ozmolalitástól (koncentrácó) és a Nátrium- szénhidrát arányától függ. Meg kellene mérni ozmométerrel mindegyiket az ajánlott mennyiségű vízzel hígítva. 180-200 mosm az a koncentráció, ami villámsebesen bejut a szervezetbe, a vérplazma ozmolalitása ~290 mosm! Tehát a meglehetősen alacsony koncentrációjú oldatok a legjobb frissítők. Minél több cuccot gyömöszölsz a frissítőbe, annál nehezebben fog felszívódni a tápcsatornából. Szóval bonyolult válasz adható a kérdésre.




Az <i:am> italpor ozmolaitása ~200 mosm és 8 %-os oldat lesz belőle megfelelően bekeverve. Ha egy litert iszol belőle egy óra alatt 80g szénhidrát biztosan bejut a szervezetedbe, de 8dl, azaz 60g szénhidrát biztosan kényelmesen elfogyasztható, és igazából élő sportolónak ennél nincs többre szüksége óránként.


GY: Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszodat. Tényleg tök logikus amit leírsz. Egyszerű és érthető. Igen a ti italporotok nagyon bejött nekem. Soha, semmi bajom nem volt és úgy éreztem adott kellő energiát.


G: Örülök, hogy használod! Biztosak vagyunk abban, hogy kiváló alapanyagokból egy remek terméket sikerült készítenünk. Te is, ti is biztosak lehettek benne!



351 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page