top of page

Pótlás. Kérdezz, felelek!

A Zsírégetés címmel megjelenő videónk kapcsán érkeztek az alábbi kérdések. Mi pedig megválaszoltuk őket.


Lenne pár kérdésem, mert nem áll össze a kép :)


Ha reggel, közvetlenül felkelés után edzek 1 órát, aztán plusz egy órát várok a CH-bevitellel, akkor az már kb. 10 óra CH-nélkül, ha ugye 8 óra alvással számolunk. Ilyenkor készen áll az edzésre a szervezet, nem lesz túlságosan lemerülve? Egyszer próbáltam az ilyen reggel edzést, de plusz 10 pulzust és a végére farkaséhséget eredményezett.

Éppen a pihenés az az időszak, amikor a szervezet feltölti a raktárait. Azokat, a raktárakat, amelyeket az edzéssel és az edzés közbeni és utáni frissítési protokoll alkalmazásával lemerítettünk. Azonban az ilyen típusú edzések során is tartsd be a fokozatosság, kiegyensúlyozottság, mérsékletesség szabályait! Ne ess egyből magadnak! Fokozatosan csökkentsd azokat az adagokat, amelyekhez eddig hozzászoktattad a szervezetedet.


Ugye a legoptimálisabb az lenne, ha edzés előtt annyi CH-t vinnénk be, amennyit az edzés végére el is használunk, mert aztán rögtön indulhatna a zsírégetés. De ha maradt CH raktárunk, akkor először azt égeti el, és csak aztán kezd a zsírral foglalkozni. Szóval, hogy tudnám eltalálni a megfelelő edzés előtti CH mennyiséget?

Nem így működsz. Miért égetne CH-t a szervezeted edzés után? Miből gondolod, hogy a CH-raktárak lemerítése után kezdi a zsírégetést? Ezek hibás feltevések. Nem kell eltalálnod a megfelelő CH-mennyiséget.






Hétvégi hosszabb edzéseken (3-4-5 óra) az aerob zónában (38 ATP) vagy az anaerob zónában (2 ATP) maradjak?

Attól tartok, hogy még ha meg is próbálnál az anaerob zónában maradni, nem fog sikerülni. Szerintem nincs olyan ember a földön, aki 3-4-5 órás edzést anaerob zónában töltve el tudna viselni.


Hány óra edzés után muszáj már a CH pótlása, hogy ne legyen teljesítmény csökkenés?

Bizonyos esetekben már az edzést megelőzően meg kell kezdeni a CH-pótlást, bizonyos esetekben pedig egyáltalán nincs szükség CH-pótlásra. Ezt az Enduraid tudja megmondani az antropometriai adataid, az edzettségi szinted, a tervezett táv, intenzitás és idő, valamint az időjárási körülmények figyelembevételével.


Utánégetésnél hány órával tölti fel magát a szervezet CH-val zsírokból? Ha a maximális zsírégetés a cél. Fél óra minimumot említettél, de mi a maximum?

Az egész folyamat akár 24-48 óráig is tarthat, attól függően, hogy mennyire szoktattad már hozzá s szervezetedet az ilyen típusú edzéshez. Ha arra gondolsz, hogy a kedvező hatás elérése érdekében mennyi ideig ne vigyél be szénhidrátot akkor a válasz fél-másfél óra.


Egy 180km-es távnál, hogy osszuk fel a nátrium bevitelt?

Ahogy az Enduraid javasolja az antropometriai adataid, az edzettségi szinted, a tervezett táv, intenzitás és idő, valamint az időjárási körülmények figyelembevételével.


Eredményes és sikeres felkészülést és szezont kívánunk!


608 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page