top of page

Tápanyag és víz felszívódás

Az alapozás időszakában próbálunk veletek minél több fogalmat megismertetni, megértetni, hogy mire a versenyfrissítésre kerül a sor már minden érthető és világos legyen. Elsőre két egyszerű jelenséget foglalunk össze néhány mondatban.


Mi az, hogy túlhidratálás?

Túlhidratálás túlzott vízbevitel során következik be, amely révén a só (Nátriumion) és a víz aránya felborul. Sportolás közben ez leginkább nagy mennyiségű alacsony só-, de magas víztartalmú frissítő használata esetén következik be, amikor az izzadással elveszített nátriumot nem pótoljuk. Ebből következik egy másik jelenség a nátrium deficit (hyponatremia):

Ha az izzadás általi nátriumveszteséget nem pótoljuk és csak alacsony nátrium (só) tartalmú vizet iszunk, az azzal járhat, hogy a sejten belüli folyadéktér ionkoncentrációja (K+) megnő, az elfogyasztott, - sómentes - víz az ozmózis kiegyenlítés miatt a sejten belülre áramlik, sejtduzzanatot (ödémát) okozva!


A sorban következő kifejezésünk az ozmózis. 


Mi az ozmózis és miért fontos? 

Az eltérő ionkoncentrációjú folyadékterekben bekövetkező koncentráció-kiegyenlítődési folyamatot nevezzük ozmózisnak. Ez leginkább az jelenti, hogy a víz áramlik a sűrűbb folyadéktérbe. A sejtek jelentős része vizes oldat, amelyet olyan féligáteresztő hártya vesz körül, amely a vizet átengedi, a vízben oldott anyagok nagy részét nem. A tápanyagok jelentős részének felszívódását az ozmózis jelensége befolyásolja. Ha túl sűrű oldatot (frissítőt) mixelsz a gyomrodba, eszel de nem iszol eleget, akkor a szervezeted próbálja felhígítani úgy, hogy vizet áramoltat oda. Ennek a jelenségnek lehet az eredménye a kotyogás, a feszítő érzés, hányinger, majd hányás vagy épp az "oldat" más irányú távozása a szervezetedből. Ne ellenkezz az ozmózissal: a szilárd és gél állagú frissítőre mindig igyál vizet a csomagoláson feltüntetett információk vagy az Enduraid által ajánlott mennyiségben.


Végül néhány szó arról, hogy hány százalékos oldatból tudnak felszívódni a tápanyagok, és a víz?

Kísérletek bizonyították, hogy mind a víz, mind a szénhidrátok (a frissítők jellemző energiahordozói) az enyhén hipotóniás oldatból tudnak leghatékonyabban és leggyorsabban felszívódni. A szénhidrátok felszívódása a Nátriumion aktív transzportjához kapcsolódó folyamat. A 6%-osnál töményebb oldatok esetén már kifejezetten ajánlatos a frissítő nátriumtartalmát is emelni, mert egyébként igen lassú lenne, mind a víz, mind a szénhidrátok felszívódása. Érdemes ezért törekedni a frissítés során, hogy akár szilárd, akár gél, akár folyékony halmazállapotban is visszük be a frissítőt, az gyomrunkba "mixelt" oldat még emelt nátriumbevitel (800-900mg /l) mellett se lépje túl a 7-8%-os töménységet.


i:am sótabletta az Enuraid-től a következő boltokban kapható:

Spuri futóbolt összes boltja az országban

Maratonman Depó Pest és Óbuda

High5 és Squeezy webáruházak

Tuttobici kerékpárbolt Törökbálint

Nella Kerékpárbolt Budapest


Te a versennyel foglalkozz, a frissítést bízd az Enduraid-re!


1,445 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page