top of page

A rejtélyes izomgörcs

Az izomgörcs hirtelen, önkéntelen összehúzódása egy vagy több izomcsoportnak. Amennyiben valaha ébredtél izomgörcsre vagy épp sportolás közben kellett miatta megállnod, te is tudod, hogy az izomgörcs komoly fájdalmat tud okozni. Habár általában ártalmatlan jelenség, az izomgörcs átmenetileg meggátolja az adott izom megfelelő működését.


Tünetek

Leggyakrabban a lábon azon belül is a vádliban keletkezik izomgörcs. A hirtelen éles fájdalom mellett, kemény csomót is észlelhetsz az izomszövetben.

Okok

Hosszú időn át tartó fizikai munka vagy edzés, meleg időben különösen, izomgörcshöz vezethet. Néhány gyógyszer vagy gyógykezelés is okozhat izomgörcsöt. Az adott izomcsoport túlzásba vitt használata, dehidratáció, izomhúzódás vagy egyszerűen egy adott pozícióban való túlságosan hosszú idő is okozhat izomgörcsöt, de mindezek ellenére a pontos kiváltó okok nem ismertek.


További lehetséges kiváltó okok:


Nem megfelelő vérellátás. Az artériák beszűkülése okozhat izomgörcs szerű fájdalmat edzés közben a lábakban és a lábfejekben. A görcs általában egyből megszűnik az edzésmunka befejeztével.

Ideg nyomás: Az idegek nyomása a gerincben szintén okozhatnak izomgörcs szerű fájdalmat. A fájdalom általában hosszabb gyaloglás során folyamatosan romlik.

Ásványi anyag hiány: Túl kevés kálium, kálcium vagy magnézium az étrendben vezethetnek izomgörcshöz. Vízhajtók-például magas vérnyomásra felírt gyógyszerek-szintén lemeríthetik az ásványi anyag raktárakat.


Izomgörcsre hajlamosító rizikó faktorok

Kor: Az idősebbek izomtömeget veszítenek, így a megmaradó aktív izmok aránytalanul nagy terhelésnek vannak kitéve.

Dehidratáció: Sportolók akik kimerültek és dehidratáltak gyakran szenvednek izomgörcstől. Különösen, ha meleg időjárási körülmények között edzenek, versenyeznek.

Terhesség: Terhesség alatt gyakori jelenség az izomgörcs.

Egészségügyi állapotok: cukorbetegség, máj és pajzsmirigy valamint idegi rendellenességek esetén magasabb a kockázata az izomgörcs kialakulásának.


Megelőzés

Az alábbi lépések segíthetnek az izomgörcs elkerülésében.

Előzd meg a dehidratációt, igyál megfelelő mennyiségű folyadékot a nap folyamán egyenletesen elosztva. A mennyiség függ attól, hogy mit eszel a nap folyamán, továbbá függ a nemtől, az aktivitás szinttől, az időjárástól, az egészségi állapottól a kortól és a fogyasztott gyógyszerektől. A folyadékok segítenek az izmaidnak összehúzódni, elernyedni és hidratáltnak maradni, ezáltal kevésbé vannak kitéve a különböző behatásoknak. Edzés alatt rendszeresen pótold a folyadékot és az edzés után is folytasd a folyadékpótlást!

Nyújtsd az izmaid. Nagyobb igénybevétel előtt és után is nyújtsd le az adott izomcsoportot. Amennyiben hajlamos vagy éjszakai lábgörcsökre, nyújtsd le a lábad izmaid lefekvés előtt. Könnyű edzés, mint pár perces szobakerékpározás lefekvés előtt szintén segítséget jelenthet a görcsök megelőzésében.


Mikor keressünk fel orvost?

Az izomgörcsök általában ártalmatlanok és maguktól elmúlnak, nagyon ritkán van szükség orvosi segítségre. Keresd fel orvosod amennyiben:

a görcsöt lábduzzanat, bőrpír vagy egyéb bőrelváltozás kíséri

ha általános gyengeség társul mellé vagy gyakran előfordul.

ha nem tudható be kimerítő edzésnek vagy egyéb egyértelmű kiváltó ok hiányában.


Forrás: www.mayoclinic.org


3,237 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page