top of page

Hyponatremia

2015 júliusában Ironman versenyen egy harmincéves angol triatlonista vesztette életét verseny közben. A halál oka: hyponatremia okozta agyi ödéma! A tragikus esemény óta, egyre több tömegrendezvény-szervező ismerte fel, hogy nemcsak a hidratáció fontosságáról kell szót ejteni, hanem a túlhidratálás, a nátrium (só) veszteség veszélyeire is fel kell hívni a figyelmet. Az alábbi szövegrészlet a Boston Maraton versenykiírásában olvasható.

Ismerd fel a túlhidratálás tüneteit mint víz lötyögés a gyomorban, nem múló erős fejfájás, duzzadt kezek és lábak, émelygés, hányinger, gyomor diszkomfort érzés, ziháló légzés. Ne igyál többet az első vizelet ürítésig és amíg a fenti tünetek fennállnak!

Miért veszélyes a túlhidratálás (hyponatremia)? Fizikai aktivitáshoz kapcsolódó hyponatremia akkor következik be ha a vér nátrium szintje 135mmol/liter (135-145 között normális) alá csökken. A sportitalokban lévő nátrium késleltetheti a hyponatremia beálltát de a túlzott sportital fogyasztás szintén túlhidratáláshoz vezethet. Ez főként azoknál a sportolóknál fordulhat elő akik több mint 4 órán át a pályán tartózkodnak és verseny előtt, közben és után túl sok vizet vagy sportitalt isznak. A túl sok folyadék fogyasztás felhígítja a vér nátrium koncentrációját. Ha a vese nem tudja megfelelő mértékben kiválasztani az extra folyadékot (tehát nem tudunk megszabadulni a feleslegtől) akkor ez az állapot a sejtek víztartalmának túlzott megnövekedéséhez, az erre egyik legérzékenyebb szervünk, az agy duzzanatához, agyi ödéma kialakulásához vezethet amely súlyos esetben halált okozhat.


<i:am> mineral tabs

Mindig figyeljünk tehát, hogy a megfelelő folyadékpótlás mellett, szilárd (esetleg gél állagú) frissítőt valamint sótablettát is fogyasszunk a hosszabb távú sportversenyeken. Az ENDURAID a fentiek miatt koncentrál az energiabevitel (szénhidrát pótlás) mellett a víz ás a nátrium megfelelő arányának fenntartására a frissítési terv kialakításakor.


205 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page