top of page

Kérdezz!Felelek

Balatonmanen a specialt csináltam, 8:34es idővel. Aki nem emlékszik - veszettül meleg volt. Bringa alatt kb 10 liter folyadékot ittam, futáson már semmit. Nutrend féle anticramp sótablettát toltam 5-öt. Max 1/3-ad arányban izot ittam. 2 zselé, 2 csoki, 1 nagyon kicsi szendvics, fél banán volt a bevitelem, mindez persze kis adagokra elosztva. Mi volt a gondom? Nos gyomrom kb a bringa féltávjától teljesen megborult. Felpüffedtem, kialakult egy meglehetős - bár kezelhető hasmenés ingerem, és a bringa végére egy lájtos gyomorkotyogásom. Amiről eddig úgy tudtam h az aránytalanul sok szénhidrát bevitel miatt van, pedig ez most biztos nem játszott. Nyilvánvaló persze h túl sokat ittam, ennyi nem tud felszívódni, de valahol meg mégsem eleget mert szomjas is maradtam és 1x se kellett pisilnem a verseny alatt. Pulzusom végig kontroll alatt volt, bringán 150 fölé egy pillanatra se mentem, 131 átlag, (180 a maxom), Oli mérése szt 156ig biztonsággal aerob maradok. Viszont futáson 165re felmentem, bár arra a 10kmre már mindegy volt. De a futás már tényleg a túlélésről szólt csak, addigra nagyon lehaltam.

Mi lehetett a gond szerintetek?


A leírt szindróma egyértelműen arra utal, hogy a verseny során túltelítetté (hiperozmotikussá = a vérplazma sűrűségénél nagyobb sűrűségűvé) a vált gyomrod, illetve az egész tápcsatornád tartalma.


A kérdés az, hogy miért nem tudott felszívódni sem a víz, sem pedig a szénhidrátok a tápcsatornából. Véleményem szerint a „bűncselekmény” gyanúsítottja a Nátrium (Na+)! Mind a szénhidrátok, mind a víz felszívódásában igen fontos szerep jut ennek az ionnak. A víz gyors felszívódását a bélhámsejtek falában (is) elhelyezkedő nátrium-glukóz kotranszporterek, illetve a nátrium-kálium pumpa teszi lehetővé. Előbbi kis szerkezet emeli át a Na+ ionokat bélhámsejtekbe (a tápcsatornából a szervezetbe), majd onnan utóbbi továbbítja az intracelluláris térbe, ahol ezáltal megnő az ionkoncentráció, ennek kiegyenlítésére (az eltérő sűrűségű félig áteresztő hártyával elválasztott folyadékterek határán kialakuló ozmotikus nyomáskülönbség felszámolására) beindul egy jól ismert jelenség, az ozmóziskiegyenlítődés: megindul a víz felszívódása is nagy sebességgel. Tehát röviden és tömören: minél több vizet akarsz a szervezetbe juttatni, annál több segítséget kell kérned a nátrium-kálium pumpáidtól, a bevitt víz mennyiségével arányosan kell növelni a Na+- bevitelt, ami hétköznapi nyelven sóbevitelt jelent! Vigyázni kell persze közben az ionok egyensúlyának fenntartására is, hiszen az ionegyensúly felborulása könnyen okozhat izomgörcsöket. Ezért javasoltak a sportolóknak kifejlesztett komplex sótabletták, - kapszulák. Helyes volt, hogy egy ismert gyártó termékét fogyasztottad, de talán nem elégséges mennyiségben. Melegben, főleg hirtelen jött melegben a sófeltöltést már a versenyt megelőző napon meg kell kezdeni, és tervszerűen kell folytatni a pótlást a versenyt közvetlenül megelőzően, illetve a verseny alatt is.


Egy nem lényegtelen mellékszál: a Na+- felszívódás aktív transzporttal történik! Az aktív transzport mindig fehérjék által szabályozott! Figyelj oda a versenyt megelőzően, hogy a szervezeted „aminosav-poolja” megfelelő minőségű és mennyiségű aminosavval legyen feltöltve: könnyen emészthető teljes értékű fehérjéket tartalmazó ételeket fogyassz a versenyt megelőzően!


Az emésztés során glükózzá lebontott szénhidrátok felszívódásában is igen fontos szerep jut a Na+ ionnak: ő aktiválja a bélhámsejt tápcsatorna felőli membránjában lévő transzmembrán kötőfehérjét, így kerül a tápcsatornából szervezetünkbe a glükóz, hogy aztán bekapcsolódhasson az energiatermelő folyamatokba (elsősorban a zsírégetésbe, mert a zsírok is a szénhidrátok tüzében égnek el).


Az általad leírt kellemetlen jelenség oka tehát a bevinni kívánt víz-, és szénhidrátmennyiséghez képest kevés só! Ráadásul a versenyhez hasonló meleggel az edzések során nem igazán tudtál megbarátkozni, így a nátrium-kálium pumpák sem tudtak megbirkózni a hirtelen megnövekedett elvárásokkal!


A zselékre, vagy gélekre is kitérnék: én pont a Balatonman-en próbáltam ki a trükköt, amivel kicselezhetők ezen energiapótlók! Azt figyeltem meg magamon a tesztjeim során, kerékpárversenyeken és a st.pölteni triatlonon, hogy igen csak tiltakozik a gyomrom ellenük. Biztos vagyok benne, hogy ezt a hétköznapokban nem igazán előforduló halmazállapotot a szervezetem egyszerűen és teljesen logikusan túltelített oldatként kezeli, és még mielőtt beindulna a nátrium-kálium pumpa és a géllel együtt bevitt nem kis mennyiségű nátriumot kezelve hasznomra fordíthatná a szénhidrátokat, már megindul a szervezet felől a víz a gyomromba! A csel, amit alkalmaztam rendkívül egyszerű, a gél elfogyasztása előtt is vizet ittam! Ahelyett, hogy két decilitert ittam volna a gél bevitele után egyszerre, két részletben vittem be hígításhoz feltétlenül szükséges vízmennyiséget: a frissítés előtt egy-két perccel megittam kb. egy deci vizet, majd rögtön a gélre is küldtem még egy decit! Ez remekül bevált! Persze az annál a gélnél működik, ahol az ajánlott vízbevitel 1,5-2 dl!


Sérülés-, és balesetmentes edzéseket és versenyeket, jó egészséget!


Gábor


131 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page