top of page

A hidratációról

Az izzadás egy rendkívül egyéni testfunkció, a legtöbb ember óránként 500-1000ml folyadékot veszít fizikai tevékenység során izzadás által. A mennyiséget az egyéni adottságok mellett a környezet és az aktivitás intenzitása is nagyban befolyásolja. Habár az izzadás létfontosságú folyamat, melynek célja az izommunka termelte hő leadása, a testhőmérséklet egyensúlyban tartása, ha a kiizzadt folyadékot nem pótoljuk, megtörténik a dehidratáció melynek elkerülhetetlen következménye a teljesítménycsökkenés. A dehidratáció negatív hatással lehet olyan fontos szerveink működésére, mint az agy, a szív, az izmok, de még a csontsűrűséget is befolyásolhatja. Dehidratált állapotban a testhőmérséklet emelkedik, a szívverés felgyorsul és gyorsabban lemerülnek a szénhidrátraktárak is, és általában véve az egész fizikai tevékenységünket intenzívebbnek érezzük. Lényegében dehidratált állapotban ugyanazért a teljesítményért keményebben kell dolgoznunk.


Az izzadság főként vizet és elektrolitokat tartalmaz. Az elektrolitok elektromos töltéssel rendelkező ionok (nátrium, kálium, magnézium, klór és kalcium), amelyeknek nélkülözhetetlen szerepe van a normál sejtműködés fenntartásában, mint például a különböző anyagok transzportálása a sejten belülre és kívülre. A nátrium a legfontosabb elektrolit, amely stimulálja a szomjúságot, ízesíti a frissítőket, elősegíti a víz-felszívódását és visszatartását is. Amikor a vérünkben a nátriumszint a normál 135-145 mmol/L alá esik hyponatrémiáról beszélünk. A nátriumveszteség mértéke, akárcsak az izzadás mennyisége egyénileg eltérő.


A pusztán vízzel történő frissítés csökkenti a vérplazma nátriumkoncentrációját, tovább súlyosbítva a dehidratációt, amely víz és az elektrolitok együttes veszteségét jelenti. Tudományos kutatások által alátámasztott ajánlás, hogy elektrolit tartalmú folyadékkal vagy vízzel és sótablettával történő frissítés ajánlott fizikai aktivitás előtt, közben és után is! A víz önmagában nem elég, sőt szélsőséges esetben akár komoly teljesítménycsökkentő és egészségkárosító hatása is lehet sportolás közben a pusztán vízzel történő frissítésnek.



Te a versennyel foglalkozz, a frissítést bízd az Enduraid-re!


426 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page