top of page

Érdekes történet

Azt gondolhatnánk, hogy a sótabletta nyári szükséglet (talán ezt már nem kell magyarázni, hogy miért). Mi persze nem így gondoljuk és e mögött nem a minél magasabb eladási darabszám a motivációs tényező. Télen is izzadunk, gondolj egy hosszabb futás utáni teregetésre és akkor a spinning vagy görgő edzésekről még nem is beszéltünk. Na de álljon itt egy viszonylag rendkívüli történet, az előbbiekről pedig majd később beszélünk részletesebben.


Olvassátok Tamás sztoriját.

Az átlagosnál mozgalmasabb és aktívabb életet élek, ami abban nyilvánul meg, hogy abszolút amatőr szinten, és szigorúan a saját magam szórakoztatására rendszeresen indulok triatlon versenyeken. Ebben az évben készülök negyedik teljes távú (divatos nevén ironman) versenyemre. Saját magamhoz mérve természetesen szeretnék minél jobb időt elérni, ennek érdekében igyekszem mindent elkövetni és szakemberek, edzők segítségét kérni. A felkészülésemben megtalálható természetesen úszás, kerékpározás, futás edzések és erősítések, váltakozó intenzitással, edzésidővel, feladatokkal.


Tavalyi év során arra lettem figyelmes, hogy magas intenzitású edzések során (elsősorban a résztávos futóedzések közben), közel (akár el is érve) a maximális pulzusomhoz, sajnos „technikai problémáim” akadnak, és rendszeresen kellett a mosdót látogatnom, nagyon gyorsan és azonnal. Lusta és trehány voltam, nem tettem az okok kiderítésére semmi erőfeszítést, mondván, versenyeken ez nem jelentkezik, akkor meg nem komoly a baj. Aztán idén folytatódott, ugyanazok a tünetek, ugyanaz a jelenség. Még mindig lusta és trehány maradtam és nem tettem semmit. A helyzet nem javult, sőt romlott. Az eddigi tünetek mellett jelentkezett egy új, amit én napszúrásnak tudtam be. Érzékeny vagyok az erős napfényre, emiatt nyáron a sapka örök társam. Ezt tudtam/tudom. Igen ám, de pár hónapja arra lettem figyelmes, hogy hiába hordok sapkát, szinte már 1 – 1,5 órás kintlét után a napszúrás tüneteit produkálom, ami nem normális. Itt untam meg a dolgot és döntöttem el, hogy kiderítem „mi folyik itt Gyöngyösön”.


(folytatódik a kép után)


Szakember, konkrétan egy gasztroenterológus segítségét kértem. Tanulságos és hasznos eredményre jutottunk. A diagnózis rövid és érthető volt: a szervezetem a hő kimerülés tüneteit produkálja és úgy általában az ásványi anyag raktáraim is katasztrófálisak (nátrium, kálcium, cink, magnézium). Ne csodálkozzak. Az idei hőhullámok miatt intenzívebben jelentkeztek a tünetek. Igen, érzékeny vagyok az napfényre és sapkát kell hordanom, de fény derült arra is, hogy az átlagosnál gyorsabb az anyagcserém, többet izzadok, azaz adott idő alatt lényegesen több értékes anyag távozik a szervezetemből, ami sajnos magával vonja az ellenálló képességem csökkenését is. Ennek a megfelelő pótlására nem figyeltem. A napi megfelelő vízmennyiség szükséges, de nem elégséges feltétel.


Mit lehet tenni? Nem kell NASA űrkutatási bonyolultságra gondolni. A helyzet és a megoldás ettől szerencsére sokkal egyszerűbb és készen van. A képlet egyszerű: a minőségi edzésmunka eredménye minőségi tápanyagveszteség, amit minőségi táplálékkal kell visszapótolni. Úgy gondolom, hogy szakember segítsége mindenképpen szükséges (vér-, vizelet- és székletvizsgálat, kilégzési tesztek, emésztettségi vizsgálatok, endoszkópos vizsgálat – ezt én megúsztam, egyelőre J). Tapasztalatom szerencsére nincsen ilyenkor milyen kúrák vannak, mennyire súlyos az én esetem, szervi bajom nincsen, így én egy vitaminkúrát kaptam, ami valljuk be, nem fájdalmas megoldás.


A vizsgálat legalább ¾ része beszélgetésből állt, ahol többek között elmeséltem azt is, hogy sokszorosan szerencsés vagyok, lelkes amatőrként profi segítséget kapok a Spuriban, ahol nemcsak megfuttatnak, megúszatnak, vagy éppen megbringáztatnak, hanem odafigyelnek az egészre. Meséltem az új „csodafegyverről” a saját márkás i:am sótablettáról, amit tény, hogy nem régóta szedek, de azért szedek. Az orvos megnyugtatott, jó a cucc, sőt! Abba ne hagyjam a szedését, ilyen terhelés és ilyen melegben nyugodtan szedjek a főétkezésekhez legalább 1 darabot, de sok órás edzések napján akár 2 darabot is, és vizet ne felejtsek el hinni hozzá. Sajnos a nyár és ezzel a meleg is elmúlik egyszer, az ásványi anyag vesztés azonban télen is jelentkezik, pótolni kell. A megoldás a dobozban, napi 1 (izzadósabb napokon 2) szem télen is kötelező esetemben a vacsora mellé.


Ez egy bő 1 – 1,5 hónapos történet. Gyorsabb, erősebb nem lettem, nem nőtt harmadik kezem vagy lábam, de tünetmentes vagyok, nem kell edzést megszakítanom. Tanultam belőle. Sajnos nem olcsó egy ilyen vizsgálat, de csak ajánlani tudom. A vitaminkúra és a sótabletta ajánlás egyedi vizsgálat után, annak ismeretében történt, hogy az átlagosnál gyorsabb az anyagcserém. Magyarul nem általános érvényű törvény a fenti mennyiség és természetesen egy versenyen való frissítés, visszapótlás más lapra tartozik, az nem edzés.”


Reméljük, hasznosnak találtátok a fenti történetet!


#iamsótabletta #sópótlás #nátriumdeficit #elektrolitok

52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page