top of page

Mi a fenének télen sótabletta?

Lassan beköszönt a pihenőidőszak, ami – érzésre – talán a legrövidebb időszaka a sportévnek, és az álmos október után itt is a hideg november és ezzel együtt általában az alapozás kezdete. Kezdődhetnek a hosszú futókilométer-gyűjtések általában hideg, csapadékos időben, vagy az edzőteremben, szobában fokozott izzadással járó spinning-, és görgőedzések. Ha az eddigiekhez képest szeretnél még hatékonyabban készülni, akkor az alábbi írás neked szól. A sótablettát legtöbben csak a versenyek során használják (szerencsére egyre többen!), de az alapozó időszakban is rendkívül hasznos ez az ár-érték arányát tekintve is elsőrangú frissítő, regeneráló!

Olvasd miért!


A magas színvonalú, sérülés -, és kiégés mentes edzésmunka alapja a gyors és hatékony regeneráció!


A regeneráció említésekor legtöbben fehérjebevitelre, vagy a glikogénraktárak edzés utáni gyors visszatöltésére gondolnak, pedig a nulladik lépés a szervezeten belüli folyadékterek ionegyensúlyának helyreállítása, folyamatos fenntartása kell, hogy legyen!


A sejten belüli, és sejten kívüli folyadékterek ozmotikus egyensúlyát két ion biztosítja egyenlő arányban: a nátrium a sejten kívül, míg a kálium a sejten belül fordul elő. Az izzadságban a két ion viszont már nem egyenlő arányban található: a nátrium akár tízszerese is lehet a káliuménak! Ez az egyenlőtlenség szervezeten belüli ionegyensúly felborulásához vezet. Ez az egyensúlytalansági állapot sem az energiát adó tápanyagok, sem a víz, sem az információ áramlásának nem optimális.


Az izzadságban lévő ionok mennyiségi arányait tükröző összetételű sótabletta, vagy folyékony sókészítmény edzés utáni mielőbbi bevitele az ionegyensúly helyreállításával segíti a hatékony és gyors regenerációt!


Felmerülő kérdések:


Ok, de én vacsoráztam edzés után és ennél jóval több sót vittem be.

Alapvetően sószegény étkezés javasolt. A sótablettával az izzadás által elvesztett ionokat pótolód azok szervezeten belüli egyensúlyának precíz helyreállításával, mert a sótabletta arányaiban az izzadság ionösszetételét tükrözi. Közvetlenül edzés után bevéve, lehetővé teszi a regenerációt célzó élettani folyamatok elindulását. A vacsorával bevitt táplálék szinte biztosan pótolhatja az egyik ásványi anyagot, a nátriumot (valószínűleg túlzott mértékben is) és talán a káliumot is, de a magnéziumot már a legritkább esetben! Ezért a legízletesebb vacsora sem biztos, hogy optimális arányban, villámgyorsan felszívódó formában tartalmazza az edzés során biztosan elvesztett ionokat. Ráadásul fáradt szervezetnek még várakoznia is kell a terített asztalra. A gyakorlatban ideális eljárás: beütöd az edzésed az Enduraid programjába, megnézed a nátriumveszteséged és aszerint pótolod az elvesztett ásványi sókat az i:am sótablettával (egy tabletta tartalma: 200mg nátrium, 43mg kálium,15mg magnézium).

„Megelőző szerelésként” ajánljuk, hogy edzés előtt is vegyél be belőle tablettánként két deciliter vízzel. Intenzív vagy 1,5 óránál hosszabb edzés előtt két tabletta javasolt 3-4 dl vízzel!


Azt honnan lehet tudni, hogy hány mg nátriumot veszítettem?

Az Enduraid applikáció segítségével. (zöld cseppre kattintva középen)




És ha valakinél épp nincs sótabletta? Akkor hogyan pótolható a kiizzadt sómennyiség?

A szervezet szépen lassan megoldja az ionegyensúly helyreállítását csak sokkal lassabban (ezáltal lesz lassú a regeneráció) mintha célzottan és gyorsan segítesz neki. 


Oké, hol szerezhetem be a sótablettátokat?

Webshopok High5 webáruház SimpleSport webáruház (Squeezy)

Budapesten: Spuri Futóbolt(Váci út, Fehérvári út, Örs Vezér tér, Déli pályaudvar, Újbuda) Maratonman Depó Maratonman Óbuda Nella Kerékpárszaküzlet  Trishop Triatlon bolt

Vidéken: Nelson Kerékpárbolt- Veszprém Tuttobici Kerékpárbolt- Törökbálint

Spuri Futóbolt- Győr, Debrecen


Ha további kérdéseid lennének a sótabletta fogyasztás hasznosságával vagy gyakorlatával kapcsolatban, írj nekünk a melinda.kiss@enduraid.me vagy a gabor@kindl.com e-mail címre.



116 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page