top of page

Nélkülözhetetlen szénhidrátok

Az előadásaink során gyakran elhangzik, hogy még egy aszketikus alkatú sportoló esetén is szinte végtelen mennyiségű energiát tartalmazó (10 Ironman teljesítéséhez elegendő) raktárzsír áll rendelkezésre. Ez esetben miért kell energiát pótolni egy hosszútávú sportteljesítmény során?

Mert szénhidrátok nélkül nem tudjuk mozgósítani a zsírraktárakat vagyis szénhidrátok nélkül nem tudjuk a zsírok energiáit felhasználni. A szénhidrátokat azonban csak korlátos mértékben tudja a szervezetünk tárolni, és ha kifogyunk ebből az üzemanyagból, akkor a zsírégetés is leáll! (Ez az eléhezés.) "A zsírok a szénhidrátok tüzében égnek el!" A frissítés során pótolandó egyik legfontosabb komponens ezért a szénhidrát!






Szóval ha nincs szénhidrát bevitelem akkora nincs zsírégetés?

A zsírok a szénhidrátok tüzében égnek el. A szénhidrátot glikogén -formájában korlátosan tudjuk tárolni. Ha elfogy, akkor a zsírégetés is megszűnik. Ez az eléhezés. Kellemetlen állapot, mert ekkor az agyunk sem, sőt a retinánk sem kap üzemanyagot. Elálmosodunk, a szervezetünk el szeretne menni aludni. A szénhidrátot ezért hosszabb időtartamú erőpróbák esetén pótolni kell! A szénhidrátok és az oxigén tartja életben az aerob energiatermelő rendszerünket! Ha sportolás közben indokolatlanul csökkenni kezd a pulzusod, akkor elindultál az eléhezés felé. A szénhidrátokat viszont nagyon okosan kell pótolni, mert ha túl sűrű gyomortartalmat mixelsz, azzal csak ártasz magadnak! Töltsd le most az Enduraid frissítéstervező mobil applikációt, hogy ne legyen többé teher a frissítés megtervezése!


304 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page